Salgının ve Ukrayna krizinin Almanya’ya maliyeti 600 milyar euro.
Yunus Ülger
Üçüncü yılına giren korona virüs salgınıyla birlikte Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının ekonomik kaybı Almanya için çok büyük oldu. Köln’deki Alman Ekonomi Enstitüsü, Rusya-Ukrayna ihtilafının 2022’deki ekonomik kaybını 175 milyar euro olarak hesapladı. Bu da kişi başı 2 bin euroluk gelir kaybına tekabül ediyor. Aynı enstitünün daha önceki hesaplamalarına göre korona virüsünün yol açtığı üç yıllık ekonomik kayıp 425 milyar euro civarında. Bu durumda Ukrayna’daki savaş ve korona virüsünün ülke ekonomisine verdiği zarar 600 milyar avroyu buluyor. Bu da kişi başı toplam 7 bin euro gelir kaybı anlamına geliyor.
‘BELİRSİZLİK DEVAM EDECEK’
Enstitünün makroekonomi ve iş döngüsü başkanı Profesör Michael Grömling, ekonomik açıdan geleceğin bilinmediğini ve bunun önümüzdeki aylarda da devam edeceğini söyledi. Elektrik krizi, elektrik, doğalgaz ve hammadde fiyatlarındaki artışlar ve bunlara ek olarak kalifiye eleman eksikliğinin büyük bir üretim kaybına neden olduğunu belirtti. Profesör Grömling, “Her maliyet artışı tüketiciye yansıtılmıyor. Bu da şirketlerin yatırım yapmasını engelliyor. Tüketim azalıyor, insanlar yeni araba almayı erteliyor mesela” diyerek savaşın ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini özetledi. Bu olumsuz ekonomik koşulların kaçınılmaz olarak insanların refahı üzerinde yıkıcı bir etkisi olacağını belirtti.
YAPTIRIMLAR TİCARET HACMİNİ ÖNEMLİ OLARAK ETKİLEDİ
Rusya, Kırım’ın ilhakı ve Ukrayna’ya saldırı öncesinde Almanya ve Avrupa Birliği’nin en büyük ticaret ortaklarından biriydi. Kırım’ın ilhakı ve ardından Ukrayna’ya akınların ardından uygulanan yaptırımlar, Rusya ile Almanya ve AB arasındaki ticaret hacmini büyük ölçüde azalttı. Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre Rusya’nın Kırım’ı ilhakı öncesinde 2013 yılında AB ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 393 milyar euro civarındaydı. Yaptırımlar nedeniyle bu miktar 2020 yılında 192 milyar avroya geriledi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından artan yaptırımlarla ticaret hacmi daha da azaldı.
sarikamisajans.com.tr