Haber

Olası Bingöl depremi için kentteki kurumlar harekete geçti; 8 il risk altında

KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin ardından ilgili kurumlar tarafından Bingöl’deki riskli yapılarda denetim çalışması başlatıldı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl Şube Başkanı Emre Bulşu, “21 Şubat’a kadar kentte 361 yapı incelendi, 165’i ağır hasar gördü, 3’ü yıkıldı. Olası bir Bingöl depreminde Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Tunceli, Erzincan, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis de bu depremden etkilenecek iller arasında” dedi.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin hissedildiği Bingöl’de, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Bingöl Belediyesi ve yapı denetim firmaları ile Çevre ve Şehircilik Birliği tarafından riskli binalarda denetim başlatıldı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları. Gruplar, kentteki yapıların olası bir Bingöl depremine ne kadar hazır olduğunu belirlemek için binalarda çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmanın ardından riskli yapıların envanteri çıkarılacak.

‘YENİ ÖNLEMLER ALMALIYIZ’ Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından 70 kişilik teknik ekiple çalışmaya başladıklarını, il merkezi ve ilçelerde kapsamlı inceleme yapıldığını söyledi. Bingöl’deki binaların yıkılması veya yıkılabilecek alanların risk analizi yapılarak belirlenmesi gerektiğini belirten Arıkan, “Bu depremden sonra büyük bir ders almamız gerekiyor. Yeni tedbirler almamız gerekiyor. Son dönemde çok önemli. ilimizde meydana gelen depremle ilgili uyarılar yapılmıştır.Bingöl ve çevresinde deprem ihtimalini artırdığı için kurum ve vatandaş olarak bizim yapmamız gereken çalışmalar bulunmaktadır.Bütün yıkılması gereken alanları belirlememiz gerekmektedir. veya firmalarla birlikte bu riskli yapıların risk analizleri yapılarak yıkılabilir.Hem merkezde hem de taşrada çalışmalarımıza başladık.Nasıl hareket edileceği konusunda da yönlendirme ve bilgilendirme yapacağız.Bundan sonra başlayacağız. riskli binaların yıkılması ve bu konuda yapılacak çalışmalar konusunda özellikle bakanlığımızın ne tür takviyeler yapacağı ve bu konuda nasıl bir yönlendirme yapacağı konusunda çok değerli çalışmalar var. deprem öncesi ve deprem sonrası planlama hazırlığı. Özellikle bu konuda ilgili kurumlarla yeni bir yol haritası belirleyeceğiz. Arama kurtarma ekiplerinin sahada çok daha donanımlı hale getirilmesi ve sayı artışı gösterilmesi, deprem ve deprem sonrası barınma ve konteyner kentler kurulması başta olmak üzere hem ulaşım hem de uyum konusunda geniş çaplı bir çalışma başlattık. . Vatandaşlarımız bu konuda belediyemize ve ilgili kurumlara güvensinler. İnşallah yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneğini burada sergileyeceğiz. İnşallah Bingöl’ü olası bir sarsıntı öncesi ve sonrasına tam anlamıyla hazır hale getireceğiz.”

“Depremler 11 ilimizde ağır hasar ve can kaybına neden oldu. Bu sarsıntılardan Bingöl de etkilendi. Odamız dahil heyet ile 21 Şubat’a kadar hasar çalışmalarına başladık, 361 yapı incelendi. Ayrıca ilimiz Anadolu, Doğu Anadolu ile Kuzeydoğu Anadolu fay hatlarının kesiştiği ve yerbilimcilerin ısrarla üzerinde durduğu en riskli bölgelerde yer almaktadır.Bu nedenle olası Bingöl depreminde özellikle Bingöl merkez, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis bu depremden etkilenecek.İllerimizin tam ortasında.Deprem öncesi yapılan binalardan başlayarak il geneline yayılacak bir bina envanteri çıkaracağız. 2003 yılında yapılan binalar yetersiz demir, beton ve teknik yönden riskli yapılar arasında yer almaktadır. ilimizin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Çalışma İlimizdeki yapı stokunun belirlenmesi ile birlikte ilimiz için eylem planları hazırlayarak ilimizdeki bilim ve teknolojinin referansı ile ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalara başladık.”

kulp-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu